Newspaper WordPress ThemeNewspaper WordPress Theme

“NA DAN SLATKIŠA, JESEN NA TANJURU”: Krafne s bundevom i mandarina džemom za pravi gourmet užitak!

Povodom obilježavanja Nacionalnog dana slatkiša, 4. studenog, donosimo recept mladog slastičara Tina Kinčića, koji ove godine obilježava taj posebni dan s nama, dijeleći recept za jedinstvene jesenske krafne s džemom od mandarina. Upravo je sada sezona mandarina, što čini ovaj recept idealnim za uživanje u svježim, sezonskim okusima!

RECENZIJA: TIN KINČIĆ

Nacionalni dan slatkiša slavi se početkom studenog i podsjeća nas kako su slastice, nekada rijetka poslastica rezervirana za bogate, danas dostupne svima, a mnoge od njih imaju zanimljivu povijest. Na primjer, čuveni butterscotch potječe iz 19. stoljeća, kada ga je Samuel Parkinson počeo proizvoditi u Yorkshireu, dok je Saltwater Taffy nastao u New Jerseyu nakon što je poplava u trgovini slatkiša inspirirala vlasnika na novi naziv. Slatkiši kao što su Reese’s Peanut Butter Cups, najpopularniji u SAD-u, nisu samo poslastice već su postali dio kulturne baštine.

Tin Kinčić svojim receptom za krafne s džemom od mandarina donosi svježinu u ovu bogatu tradiciju. Priprema krafni s mirisnim, lagano kiselkastim džemom od mandarina savršeno se uklapa u ovo doba godine, dok su mandarine sočne i dostupne. Aromatizirani džem, pripremljen s inovativnom tehnikom koja osigurava brzinu i očuvanje okusa, omogućuje nam da u kratkom vremenu uživate u svježoj jesenskoj deliciji.

Krafne su tako postale Tinov način obilježavanja Nacionalnog dana slatkiša, ali i prilika da se uz jednostavan recept vratimo tradiciji dijeljenja i uživanja u slatkom – jer, bilo da ih dijelimo s obitelji ili prijateljima, slatkiši su izvor radosti. Pripremite svoje sastojke i proslavite ovaj dan s okusom jeseni, domaćih krafni s bundevom i osvježavajućeg džema od mandarina!

JESENSKE KRAFNE S BUNDEVOM I AROMATIZIRANIM DŽEMOM OD MANDARINA

• SASTOJCI Pire od bundeve 1 bundeva(tikva) 50 g javorovog sirupa 1 kom zvjezdastog anisa 1 kom cimeta u kori 1 kom štapića vanilije

• PRIPREMA Prepoloviti bundevu na pola, očistiti je od koštica te u jednu polovicu dodati začine i javorov sirup, zatvoriti drugom polovicom i staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 200 stupnjeva oko 30-ak minuta dok unutrašnjost ne omekša. Kada je tikva pečena, ostavimo je da se ohladi, izvadimo začine i izblendamo kako bismo dobili gladak pire.

• SASTOJCIAromatizirani džem od mandarina 0,5 kg očišćenih mandarina 120 – 200 g šećera (ovisi o slatkoći mandarina) 1 mahuna vanilije 2 zvjezdasta anisa 1 cimet u kori 1 g đumbira u prahu 100 g soka naranče

• PRIPREMA U lonac stavimo začine, šećer, sok naranče i mandarine, poklopimo i na laganoj vatri kuhamo jedan sat. Kada su se mandarine skuhale, sve zajedno ohladimo. Izvadimo sve ,”krupne” začine i izblendamo kako bismo dobili glatku, jednoličnu masu koju zatim prosijemo kroz sito. Po želji, džem možete dodati u slastičarsku kremu i tako puniti krafne, no ja osobno preferiram intenzivniji okus, pa tako punim krafne.

• SASTOJCI ZA TIJESTO 500 g pšeničnog glatkog brašna 500 g pšeničnog oštrog brašna 100 g svježeg kvasca 240 g žumanjaka 100 g sitno mljevenog smeđeg šećera 150 g maslaca Korica 1 naranče 30 g ruma 30 g vanilin šećera 4 g zrnaca vanilije 2 g soli 50 g pirea od bundeve 450 ml mlijeka

• IZRADA KVASCA Kvasac pomiješamo s jednom žlicom šećera i jednom žlicom brašna te dodamo mlakog mlijeka, pomiješamo koristeći žicu. Smjesa nam mora biti gusta i jednolična. Pokrijemo krpom i ostavimo na toplom mjestu da se kvasac aktivira.

• TIJESTO Prosijemo obje vrste brašna i stavimo u posudu planetarnog miksera. Dodamo sol i začine. U drugoj posudi, pjenasto izmiksamo žumanjke sa šećerom, pireom bundeve, ostatkom mlijeka, maslacem, rumom i aktiviranim kvascem. Sve zajedno izmiješamo do homogene mase. Uključimo planetarni mikser na najmanju brzinu te u njega dodajemo smjesu mokrih sastojaka. Vrlo bitno je da se u tijestu razvije gluten, a za to će mu trebati 10 do 15 minuta. Tijesto je gotovo kada je jednolično i glatko. Nikako ne smije biti žilavo. Tijesto stavimo na pobrašnjenu drvenu podlogu, oblikujemo i važemo tako da nam svaka krafna teži oko 80 g. kada smo izvagali sve tijesto, oblikujemo glatke kuglice i ostavimo da se dižu 45 minuta. U međuvremenu, u lonac stavimo ulje i na laganoj vatri ga zagrijavamo. Uvijek imajte nešto hladnog ulja sa strane, kako biste mogli rashladiti ulje ukoliko bude prevruće. Kada su se krafne digle, stavljamo ih u ulje na laganu vatru. Vrlo bitno je napomenuti kako gornja strana UVIJEK ide prva u ulje, zatim poklopcem poklopimo lonac i ostavimo tako 3-4minute. Maknemo poklopac i pogledamo ako su krafne s donje strane dobile zlatno smeđu boju, ukoliko jesu, okrenemo ih i pečemo bez poklopca dok se s donje strane ne zarumene, vadimo ih na papir kako bi upile višak masnoće.

Ohladimo ih. Napunimo džemom od mandarina, posipamo šećerom u prahu i naše krafne su spremne!

Dobar tek!

Više o mladom slastičaru, Tinu Kinčiću možete pročitati u nedavno objavljenom intervjuu na našem portalu.

Preneseno s portala: HoReCa PRO

PRETPLATA NA NEWSLETTER

PRATITE NAJNOVIJE VIJESTI

PRISTUP EKSKLUZIVNIM OBJAVAMA

UVID U STRUČNE ANALIZE I NOVE TRENDOVE

AKTUALNI RECEPTI I VIDEO SADRŽAJ

Osigurajte neograničen pristup našem EKSKLUZIVNOM sadržaju i arhivi.

SAMO ZA ČLANOVE

Newspaper WordPress Theme

NAJNOVIJE OBJAVE

Više objava

Newspaper WordPress ThemeNewspaper WordPress Theme