Newspaper WordPress ThemeNewspaper WordPress Theme

Tržišni trendovi: Pomak potražnje prema proizvodima više vrijednosti

Na hrvatskom tržištu došlo je do porasta popularnosti peciva bez glutena i proizvoda od kiselog tijesta, a  rasla je i potražnja za proizvodima s dodatnom nutritivnom vrijednošću.

Prema podacima analitičke tvrtke Euromonitor International, nakon snažnog rasta cijena pekarskih proizvoda u 2022., cijene pšenice i brašna su se u 2023. godini stabilizirale. To je osobito važno u slučaju kruha čija cijena uvelike ovisi o cijenama brašna. Hrvati su veliki potrošači kruha i očekivalo se da će količinska potražnja nakon stabilizacije cijena nastaviti rasti, ali rast obujma bio je neznatan. Veliki udio hrvatskog stanovništva ima prekomjernu tjelesnu težinu ili je pretilo, što je uglavnom rezultat konzumacije kruha i peciva pa se kontinuirani pad količina nezapakiranog kruha može objasniti činjenicom da se smatra najmanje zdravim. Prodaja pakiranog kruha raste, ali to je djelomično i zbog toga što uzima udio od nepakiranih varijanti. Također, potrošači traže praktičnost i sve više kruh kupuju kod modernih trgovaca nego u tradicionalnim pekarnicama.

Izvor: Euromonitor International

RAST TORTI I PECIVA
Prodaja torti i peciva u 2023. porasla je zbog promjene stila života. Iako se noćni život još nije sasvim  oporavio od posljedica pandemije koronavirusa, društvena okupljanja, a posebno dječji rođendani na kojima su torte obavezne, vratila su se na staro. Ona su potaknula prodaju nezapakiranih peciva i torti te kolača kod lokalnih specijaliziranih pekara ukazujući na nove mogućnosti razvoja poslovanja. Broj malih zanatskih pekara naglo je porastao prije pandemije zbog sve većeg broja turista i rastućeg interesa za različite vrste peciva. Razvoj ovog segment oporavlja se nakon što ga je pandemija privremeno zaustavila. Pakirana peciva i kolači bilježe rast jer si mnoge obitelji ne mogu priuštiti odlaske u restorane već umjesto toga uživaju u ovim poslasticama kod kuće.

Izvor: Euromonitor International

PRIJELAZ NA ZDRAVIJE PROIZVODE
Unatoč izazovnom gospodarskom okruženju, hrvatski su potrošači sve više zdravstveno osviješteni i posebice nakon pandemije okreću se osviještenoj prehrani i wellness proizvodima. Tijekom 2023. došlo je do porasta popularnosti peciva bez glutena i proizvoda od kiselog tijesta. Hrvati s alergijom ili intolerancijom na gluten imaju ograničen izbor, što pak osigurava stabilnu potražnju za proizvodima iz tog segmenta. Osim toga, u 2023. godini rasla je i potražnja za proizvodima s dodatnom nutritivnom vrijednošću kao što su kruh od krumpira ili kruh sa sjemenkama bundeve i suncokreta.

IZVOR: jatrgovac.hr

PRETPLATA NA NEWSLETTER

PRATITE NAJNOVIJE VIJESTI

PRISTUP EKSKLUZIVNIM OBJAVAMA

UVID U STRUČNE ANALIZE I NOVE TRENDOVE

AKTUALNI RECEPTI I VIDEO SADRŽAJ

Osigurajte neograničen pristup našem EKSKLUZIVNOM sadržaju i arhivi.

SAMO ZA ČLANOVE

Newspaper WordPress Theme

NAJNOVIJE OBJAVE

Više objava

Newspaper WordPress ThemeNewspaper WordPress Theme